Vaderdag

Vaderdag is een feestdag waarin we de vaders eren. Op deze dag vieren we het vaderschap en de cruciale rol van vaders in de samenleving. In Nederland wordt het gevierd op de derde zondag in juni. Vaderdagviering werd geïnspireerd door Moederdag die al bestond.

Herkomst 

Vaderdag is in 1909 bedacht door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Nadat zijn dochter volwassen was geworden, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder de Moederdag had bedacht.

Viering 

In verschillende landen wordt Vaderdag niet op de derde zondag van juni gevierd. België viert het bijvoorbeeld op de tweede zondag van juni. Andere landen bekijken het vanuit religieus opzicht. In Duitsland en Zwitserland viert men Vaderdag namelijk op Hemelvaart. Op deze dag ging Jezus naar de hemel, terug naar zijn Vader. Ook wordt vaak de feestdag van Sint Jozef als Vaderdag gepakt. Sint Jozef was namelijk de voedstervader van Jezus. Landen die deze dag pakken vieren Vaderdag op 19 maart. De vader krijgt op Vaderdag vaak een ontbijt op bed van zijn kinderen.

5 tips voor een geweldige Vaderdag.

  1. Geef jouw vader een mooi speciaal cadeau.
  2. Maak een lekker ontbijtje op bed. (of misschien een high tea of lunch)
  3. Verwen je vader met een mooi bosje bloemen. 
  4. Verzin een leuke activiteit om herinneringen te maken. 
  5. Verzorg een diner, zodat je moeder een avondje vrij heeft. 

Vaderdag actie

Heb je nog een leuk maar zeker ook uniek cadeautje nodig voor Vaderdag? Wij helpen jullie om Vaderdag nog specialer te maken. Hiervoor hebben wij speciale prijzen voor u. Een top deal die je niet wilt missen om je vader nog meer in het zonnetje te zetten.