Ramadan 2020

Vanaf 24 april 2020 begint de belangrijkste dag van het jaar voor de islamitische gemeenschap. Op 24 april 2020 begint de heilige maand ramadan. In deze maand wordt er gevast, dat betekent dat er vanaf de zonsopgang tot de zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. Daarnaast zijn er regels die niet verbroken mogen worden tijdens het vasten. Ook heeft de islamitische gemeenschap een groot feest te vieren na de heilige maand ramadan.

Herkomst

Volgens de islam is de ramadan ingesteld door Mohammed. De vastenmaand is gerelateerd aan de zogenoemde Laylat-al-Qadr, ofwel de ‘Waardevolle Nacht’. Dit was de nacht waarin Mohammed volgens de overlevering de eerste Soera van de Koran kreeg van een engel. Als uiting van dankbaarheid stelde Mohammed hierop de vastenmaand/ ramadan in.

Wat is de ramadan?

De ramadan is een heilige maand uit de islamitische jaarkalender (de negende maand) en één van de vijf verplichte zuilen van de islam. Omdat de islamitische kalender gerelateerd is aan het maanstelsel, duurt een maand volgens de islamitische kalender enkele dagen korter dan het zonnejaar. Op een jaar scheelt dit elf dagen. Hierdoor valt de ramadan lopende de tijd afwisselend in een ander seizoen, dus de herfst, winter, lente of zomer. Volgens moslims geeft deze verandering de rechtvaardigheid van Allah weer.

Tijdens de vastenmaand onthouden moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, seksuele contacten en roken. Deze geheelonthouding heeft als doel om tot zelfbewustwording te komen, Specifiek om te focussen op Allah ,via gebeden, zoals het Taraweeh gebed, en het lezen van de Koran , aan de (hongerige of arme) medemens te denken en de waarde van voedsel te leren waarderen.

Afsluiting

De Ramadan wordt afgesloten met een driedaags feest, de zogeheten Eid-al-Fitr (letterlijk: feest voor de terugkeer van het ontbijten), in het Nederlands ook wel bekend als het Suikerfeest, Ramadan Feest of het Kleine Feest.

Het Suikerfeest begint met een gezamenlijk gebed in de moskee. Hierna komen families samen en worden er allerlei zoetigheden gegeten (vandaar het begrip suiker, dat ook ontleend is aan het Arabisch) om het einde van de ramadan te vieren. Mannen en vrouwen hebben nieuwe kleren aan en er worden regelmatig cadeautjes uitgedeeld. Vaak wordt er tijdens het Suikerfeest ook, in een moskee of in een ruimte, naar een preek geluisterd van een imam. 

Dit jaar zal er wegens het coronavirus geen gezamenlijke suikerfeest gevierd kunnen worden, deze is verboden door de rechtstaat van onze bevolking.