Een nieuw hoogtepunt in selfieland

Als de aantrekkingskracht van selfies echt universeel is, dan is NASA iets groots aan het doen. Met de nieuwe Selfies app van NASA kun je jezelf in een virtueel ruimtepak hijsen en poseren voor buitenaards mooie beelden van de NASA, zoals het Melkwegstelsel of de Orionnevel.

De app is gemaakt ter gelegenheid van de 15e verjaardag van NASA’s Spitzer Space Telescoop. Met de eenvoudige interface plaats je een foto van jezelf tegen een van de 30 kosmische achtergronden.

Been there, done that

Nee, je bent niet de eerste met een ruimteselfie. Buzz Aldrin nam de zijne al in 1966.

En de eerste selfie op aarde? Veel bronnen kennen die eer toe aan Amerikaanse pionier in de fotografie – toen hij in 1839 een daguerreotypie van zichzelf nam.

De moderne selfie was het gevolg van de zelfportret modus waarmee Nokia de wereld verrijkte. Het eerste gebruik van het woord selfie kwam van Down Under, in september 2002. Toch zou het nog jaren duren voor de selfie kon uitgroeien tot hét ​​culturele icoon van het digitale leven.

Daar was meer voor nodig dan de zelf portretmodus van Nokia. Namelijk de front-facing camera van de immens populaire iPhone 4 – in 2010. Toeval of niet, de iPhone 4 was precies wat nieuwe foto-apps zoals Instagram, Snapchat en Tumblr nodig hadden.

Daarna groeide het universum van selfies met astronomische cijfers. In 2013 werd selfie het woord van het jaar in de Oxford English Dictionary. En in datzelfde jaar maakte NASA-astronaut Mike Hopkins de beste selfie van 2013 – in de ruimte, uiteraard.

In 2014, het jaar van de selfie, verstomde de kritiek op het ijdele aspect van de selfie. Zelfs de grootste sceptici richtten hun iPhones schoorvoetend op hun eigen gezicht. En ook de woordgame Scrabble besloot dat selfies moesten kunnen.

De verwarring was compleet toen een federale rechter in 2016 moest bepalen of een zwarte makaak het copyright van haar selfie zou kunnen bezitten. De aap had met een geleende camera van een natuurfotograaf een prent geschoten van zichzelf in de Indonesische jungle. Jammer voor het dier: de rechter besloot dat dieren geen copyright kunnen claimen.

Geen Photoshop nodig

Inmiddels is de selfie trend goed voor de honderden apps waarover je struikelt in de App Store. Apps zoals Facetune waarmee je je glimlach kunt verfijnen, je tanden helderder maken, puistjes verwijderen en die donkere kringen onder je ogen verwijderen. Als dat nog niet genoeg resultaat oplevert kun je ook gewoon je hele gezichtsstructuur opnieuw vormgeven met Facetune.

Misschien roep je liever professionele hulp in. Met de app Miku kun je je meest memorabele selfies laten bewerken door professionele ontwerpers. De eerste is gratis. Voor je volgende exemplaren moet je betalen.

Met de iPhone 8 Plus introduceert Apple portretbelichting. Een extra dimensie binnen de portretmodus, waarmee je professionele studioverlichting kunt nabootsen. De iPhone X gaat nog een stapje verder, door portretmodus zowel op de front camera als de 12MP camera beschikbaar te maken.

En nu heeft dus ook NASA door dat planeet Aarde voor eeuwig aan de selfie is. Je kunt er gerust je geld op zetten dat de eerste toeristen op Saturnus niet zullen aarzelen om hun bezoek te beginnen met een selfie. Ach, en waarom ook niet? We zijn er nou toch.